Waarom harmonieus en niet het woord balans gebruiken. Eigenlijk maakt het woord niet uit, omdat je altijd een eigen interpretatie en definitie geeft aan een woord. Dat gaat soms heel intuïtief of omdat je het woord zo geleerd hebt.
Voor mij is er echter een verschil. Balans laat mij denken aan dat het leven altijd in evenwicht moet zijn. Even veel rust, even veel drukte, even veel tijd aan werk of ontspanning. Er “moet” bijna een balans zijn op deze dag, in deze week. Alsof het op een weegschaal ligt die anders scheef zakt aan een kant. En dat voelt niet passend bij wat ik doe.
Misschien niet raar als je naar de definitie kijkt van het woord balans:
ba·lans (de; v(m); meervoud: balansen)
1 tweearmige weegschaal: de balans doen doorslaan de zaak beslissen
2 evenwicht: in balans zijn in evenwicht; uit zijn balans raken uit zijn evenwicht
3 (boekhouden) overzicht in tabelvorm van de waarden van bezittingen, schulden en eigen vermogen van een onderneming op een bepaalde datum: de balans opmaken het resultaat van zijn werk berekenen (ook figuurlijk)
bron: Van Dale

Soms voelt het leven super licht en fijn aan en soms vraagt het leven even iets meer van je dan je zou willen. Het is zeker belangrijk om dat te herkennen en zien, zodat je kan beslissen wat je er mee wil doen. Soms is het even niet anders en ben je veel van je energie aan het gebruiken. Dan is het fijn om na zo’n periode even weer wat meer tijd te geven aan stilte en rust, zodat je weer kan herstellen. Maar er zijn ook mensen die het juist heerlijk vinden een periode hard te werken. Hier is niets mis mee als er daarna een periode is voor rust en herstel.
Het voelt zelfs een beetje als muziek.
In een heel energiek muziekstuk of lied kan een rustige viool of piano moment juist heerlijk klinken en opvallen, tijd gevend om adem te halen, om daarna weer energiek verder te gaan. Of de seizoenen die we in de natuur hebben. Waar binnen een seizoen er niet altijd een perfecte balans is. Maar als we naar het geheel van de verschillende seizoenen kijken is er (normaalgesproken) een mooie harmonie tussen de lente, zomer, herfst en winter waardoor de natuur zichzelf heel mooi in leven kan houden.
Ik keek ook even naar de definitie van dit woord:
har·mo·nie (de; v; meervoud: harmonieën)
1 overeenstemming: in harmonie leven in goede verstandhouding, zonder conflicten
2 (muziek) aangenaam klinkende vereniging van tonen
3 muziekgezelschap dat blaas- en slaginstrumenten bespeelt
bron: Van Dale
Mooi hier zijn de woorden “in een goede verstandhouding” en “vereniging van tonen”. Het is elke keer weer afstemmen op wat het leven op dat moment van je vraagt, wat jij kan geven en wat jij nodig hebt. Het is niet altijd eenvoudig om alles in je leven perfect in balans te brengen. Maar je realiseren wat er nu is en erkennen wat je nodig hebt, geeft meer rust en een mooie harmonie in het leven.